
کشور آلمان با توجه به صنعت و اقتصاد مولد خود، تقریبا کمترین نرخ بیکاری را در میان کشورهای مهاجرپذیر دارد. ویزای A17 یکی از بهترین شانسها برای مهاجرت کاری به این کشور است. در سالهای اخیر نرخ بیکاری در آلمان در حدود 4٪ تخمین زده شده که در نوع خود بینظیر است. آلمان در واقع پس از آمریکا، چین و ژاپن بزرگترین اقتصاد جهان است. با این تعاریف واضح است که چرخهی اقتصاد آلمان پتانسیل کافی برای جذب نیروی کار از خارج مرزهای خود را نیز دارد.
به بیان بهتر این عدد برای نرخ بیکاری در یک کشور نشان دهندهی آن است که این کشور به نیروی کاری بیش از گزینههای موجود در کشور خود نیازمند است. کشور آلمان بخشی از این نیاز به نیروی کار را از طریق دادن ویزای تحصیلی به دانشجویان خارج از کشور تامین میکند و فرصت تحصیل رایگان را در اختیار آنّها قرار میدهد تا برای کار در این کشور آماده شوند. همچنین از طریق ویزای جستجوی کار آلمان (Job seeker) و ویزای کاری آلمان با ارائه دعوتنامه کاری (Job offer) مایل است که بهترین نیروهای کار را از سراسر جهان به خاک آلمان بکشاند و با اعطای اقامت، بلو کارت و حتی شهروندی این کشور، این نیروی کار را در جهت پیشرفت و توسعه اقتصاد و صنعت خود به کار گیرد
با این همه آلمان همچنان سالانه به تعدادی نیروی کار ماهر و متخصص در بسیاری از زمینههای شغلی نیازمند است که این نیاز را از طریق روشهای دیگری برآورده میسازد.
دربارهی اخذ ویزای کاری از کشور آلمان بیشتر بدانید.
ویزای A17 آلمان چیست؟
نام این ویزا در واقع از مادهی A17 قانون مهاجرت آلمان گرفته شده و بر این اساس انتخاب شده است. بر اساس این مادهی قانون، ادارهی کار کشور آلمان سالانه یا 6 ماه یکبار لیستی از مشاغل مورد نیاز خود را به ادارهی مهاجرت اعلام میدارد و لیستی تحت عنوان Whitelist را به صورت عمومی منتشر میکند که اسامی و شرایط مشاغل مورد نیاز کشور در سال آتی در آن آورده شده است.
افرادی که مایل به مهاجرت هستند میتوانند همواره این لیست را چک کرده و در صورتی که واجد شرایط هستند و در یکی از مشاغل نام برده شده مهارت دارند، اقدام به شروع پروسهی مهاجرت از این طریق نمایند.
برخی مشاغلی که در آخرین لیست سفیدهای ویزای A17 وجود داشته
لیست این مشاغل به شرح زیر است:
- طراحی صنعتی
- روانشناسی
- اقتصاد
- مهندسی کشاورزی و دامی
- مهندسی کشاورزی (علوم و صنایع غذایی)
- مهندسی کامپیوتر (سخت افزار)
- علوم تربیتی
- دبیری علوم اجتماعی
- حسابداری
- حسابداری و مدیریت جهانگردی
- حقوقحقوق خارجی
- مدد کاری اجتماعی
- مدیریت صنعتی
- مهندسی کشاورزی
- مهندسی کامپیوتر (نرم افزار)
- علوم تربیتی (پیش دبستانی و دبستانی)
- پرستاری
- مهندسی مکانیک (حرارت سیالات )
- مهندسی مکانیک
- علوم اقتصاد ( اقتصاد نظری)
- روانشناسی بالینی
- روانشناسی کودکان استثنائی
- ریاضی محض
- مهندسی معماری
- علوم اقتصاد (اقتصاد صنعتی)
- علوم اجتماعی
- زیست شناسی علوم جانوری
- شیمی کاربردی
- هندسه کامپیوتر گرایش نرم افراز
- کتابداری
- مهندسی مواد سرامیک
- مهندسی برق
- تولید آهن و فولاد
- ارتباط اجتماعی
- علوم جانوری
- زبان و ادبیات فارسی
- کتابداری شاخه پزشکی
- مهندسی پزشکی
- مامایی
- مکانیک
- متالوژی
- مدیریت بازرگانی
- مدیریت دولتی
- مهندسی صنایع
- مهندسی شیمی
- مهندسی تکنولوژی نظری
- مترجمی زبان انگلیسی
- موسیقی
- شیمی محض
- مترجمی زبان آلمانی
- زبان انگلیسی
- زیست شناسی عمومی
مزایای ویزای A17 آلمان
- امکان گذراندن دوره آموزشی با حقوق در کشور آلمان قبل از شروع کار
- هزینه پایینتر نسبت به سایر روش های مهاجرتی
- بدون نیاز به مدرک تحصیلات دانشگاهی و فقط با مدرک دیپلم میتوانید برای دریافت این ویزا اقدام کنید
- امکان دریافت اقامت دائم آلمان به همراه خانواده
- تحصیل رایگان فرزندان متقاضی
- ارائه بیمه و خدمات درمانی و رایگان، به فرزندان زیر 18 سال متقاضی

مراحل اخذ ویرای A17 آلمان
- ابتدا میبایست شغل مورد نظر خود را در آخرین لیست سفید موجود پیدا کنید. توجه داشته باشید که توضیحات مربوط به هر شغل و حرفه را میبایست به صورت کامل مطالعه کرده و از جزییات آن مطلع شوید و فقط در صورتی که اطمینان دارید این شغل از جهت علاقه و توانایی مناسب شماست اقدام به انجام مراحل بعد نمایید.
شایان ذکر است که در صورتی که شغل مدنظر شما در آخرین لیست سفید وجود نداشت، جای نگرانی نیست. چراکه آلمان این لیست را با توجه به چشمانداز اقتصادی خود تعیین میکند و با توجه به این مسئله به احتمال زیاد شغل مدنظر شما در لیستّهای بعدی وجود خواهد داشت.
- پس از اینکه شغل مورد نظر خود را در لیست سفید پیدا کردید، قدم بعدی ارزشیابی مدرک و دورهای است که شما برای پیدا کردن مهارت در آن آموزش دیده و کار کردهاید (منظور همان مدرک فنی- حرفهای است که از موسسات فنی- حرفهای مجاز و تایید شده سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور دریافت میکنید.
- برای ارزیابی مدرک خود باید به وب سایت Recognition in Germany (به آلمانی Anerkennung in Deutschland) مراجعه کنید. در این وبسایت پس از وارد کردن نام شغل خود (که قبلاً در Whitelist آن را پیدا کرده اید)، دوباره توضیحاتی که دربارهی شغل و وظایف ارائه شده مربوط به آن است را به درستی بخوانید تا آگاهی کاملتری نسبت به آن پیدا کنید.
- سپس باید شهری را که قصد دارید در آلمان در آن کار و زندگی کنید مشخص نمایید تا وبسایت روند ارزشیابی، نهاد مسئول این کار و اطلاعات تماس این نهاد در شهر مد نظر را برایتان مشخص کند.
- پس از انجام ارزشیابی مدارک شما، در نهایت مدرکی به شما ارائه می شود که این مدرک اثبات میکند که شما دانش و تخصص لازم برای کار در شغل خود را دارید و بر اساس آن میتوانید برای دریافت ویزا به سفارت آلمان مراجعه نمایید.
- البته در برخی مواقع ممکن است که این مدرک به شما ارائه نشود و لازم باشد تا شما برای تکمیل ارزشیابی تخصص خود، دوره های خاصی را در کشور آلمان بگذرانید که در این صورت، برای شما ابتدا ویزای ارزشیابی (مطابق بند a17 قانون اقامت) صادر می شود. همچنین پس از گذراندن دوره مربوطه در کشور آلمان، به شما ویزای جستجوی کار با اعتبار یک ساله تعلق میگیرد.
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای A17
- عکس گذرنامهای (سیاه و سفید و یا رنگی به ابعاد 35 در 45 میلی متر، قدیمی تر از 6 ماه نباشد، با زمینه سفید و یا طوسی
- فرم درخواست برای اقامت بلند مدت/روادید بلند مدت و تذکر توجیهی مطابق ماده 54 قانون اقامت آلمان، به صورت کامل و خوانا تکمیل و امضا شود
- گذرنامه معتبر حاوی امضا به همراه ۲ کپی بر روی صفحه A4 از صفحه ۲ و ۳ گذرنامه
- شناسنامه (در صورت وجود تغییرات در نام یا نام خوانوادگی شخص درخواست کننده)
- مدارکی دال بر تمکن مالی جهت تأمین هزینه های کل مدت اقامت
- گواهی بانکی مبنی بر موجودی حداقل معادل 8640 یورو در حساب بانکی خودتان در ایران .در روادید شما قید خواهد شد که این مبلغ میبایست در زمان ورود شما به آلمان همراهتان باشد و میبایست در آلمان یک حساب بانکی بلوکه باز کنید
- مدرک محل اقامت پس از ورود به جمهوری فدرال آلمان
- گواهی مبنی بر معلومات زبان آلمانی یا انگلیسی
- مدارک تحصیلی ایران
- تأییدیه اعتبار مدرک تحصیلی در آلمان، برگه نتیجه ارزشیابی، معادل سازی و انطباق سازی آنرکنونگ
- مدارک مربوط به سوابق کاری و فعالیت های شغلی در ایران و یا خارج به زبان آلمانی
- رزومه کاری
- انگیزه نامه
- گواهی بیمه درمانی مسافرتی معتبر
توضیحات سفارت آلمان در تهران، درباره ویزای A17
- نیروهای کار متخصص که عنوان شغلی آنها در “لیست سفید/لیست مشاغل مورد نیاز در کشور آلمان” وجود دارد، از قبیل مشاغل بیمارستانی و نگهداری از سالمندان یا مشاغلی که نیازمند مدرک دانشگاهی هستند، مانند پزشکان، می توانند از این امکان ویزای A17 آلمان استفاده نمایند.
- برای این کار، تشخیص برابری ارزش کامل مدارک شغلی، از سوی نهادهای مربوطه تایید کننده در آلمان الزامی است. به دلیل کمبود دانش نظری، توانمندی های عملی یا تجربه، فرآیند دریافت ویزا همیشه به طور فوری صورت نمیپذیرد. در این صورت، نهادهای تایید کننده می توانند اطلاعیهای صادر نمایند که در آن تخصص های فعلی موجود، توضیح داده شده و کمبودهای تشخیص داده شده، تشریح گردیده و لزوم انجام موارد تطبیقی جبرانی تعیین شده باشد (منظور از این بخش ویزای خاصی است که به فرد متقاضی می دهند تا با حضور در خاک آلمان نسبت به تکمیل ارزشیابی مدارک خود اقدام نماید).
- به منظور جبران کمبودهای تشریح شده، می توان طبق ماده A17 قانون اقامت آلمان، یکی از اهداف زیر برای اقامت درخواست گردد:
- یک دوره آموزش دیدن (ماده A17، بند ۱ قانون اقامت): در صورتی که در اطلاعیه کمبود پیش نیاز، کمبودهای تخصصی، عملی یا زبانی درج شده باشند، امکان انجام یک دوره آموزشی مناسب تا مدت ۱۸ ماه و به همراه یک امتحان پایانی، وجود دارد. هنگام درخواست چنین اجازه اقامتی، وجود یک پیشنهاد کاری الزامی نیست. میان یک دوره آموزشی که بیشتر عملی است و یک دوره آموزشی مدرسه ای (کلاس زبان، دوره های تکمیلی تحصیلی یا نظایر آن) تفاوت وجود دارد. در صورتی که (پس از ارزیابی برابری ارزش مدارک شغلی و آموزشی) پیشنهاد کاری برای شغل آینده وجود داشته باشد، فرد می تواند طی دوره آموزشی، فعالیتی که در ارتباط تنگاتنگ با همان حرفه است (به عنوان نیروی کمکی) داشته باشد. و در صورتی که هنوز پیشنهاد کار معینی وجود نداشته باشد، اقامت می تواند پس از تعیین برابری ارزش، تا مدت یک سال جهت جستجوی شغلی متناسب با تخصص حرفه ای، تمدید شود. فعالیت کاری جانبی غیر مرتبط با دوره آموزشی، در هر دو مورد، تا ده ساعت در هفته مجاز است.
- آزمون دادن (ماده A17، بند ۵ قانون اقامت): صرف اینکه یک پیشنهاد کاری برای فعالیت شغلی آتی وجود داشته باشد، امکان صدور اجازه اقامت وجود ندارد مگر اینکه جهت انجام آزمون صلاحیت کاری در خصوص ارزیابی تخصص حرفهای (بدون دوره آموزشی پیشین) یک اقامت کوتاه صادر میشود. این اجازه اقامت، از زمان انجام آزمون تا اعلام نتیجه امتحان اعتبار دارد. فعالیت کاری در چارچوب این دوره اجازه اقامت، مجاز نیست.